logo

PART 1: De aanmelding

Al sinds ik klein ben droom ik ervan om te studeren aan het bekende mode-instituut Central Saint Martins in Londen. Niet alleen omdat al mijn helden daar zijn afgestudeerd (denk aan designers als Stella McCartney, Alexander McQueen en John Galliano of zangeres M.I.A en acteur Colin Firth) maar ook omdat modelegende Louise Wilson er les geeft. Louise Wilson staat aan het hoofd van de MA Fashion, een master aan Central Saint Martins die zich specialiseert in modedesign en journalistiek. Ze is de meest invloedrijke persoon in de Engelse mode-industrie en ze kan studenten maken of breken. Ze is dan ook bepaald geen schatje!

Het schijnt dat ze lijdt aan ‘een fashion vorm van Gilles de la Tourette’ en elke les zijn er studenten in tranen door haar harde aanpak. Hier staat dan wel tegenover dat ze het beste uit haar leerlingen haalt en 90 procent van haar studenten komt dan ook bij de absolute top in de mode-industrie terecht (niemand weet wat er met die andere 10 procent gebeurd, of ze überhaupt nog in leven zijn!!!).

Central Saint Martins is dus mijn droom en afgelopen winter besloot ik om me op te geven voor de MA fashion, richting modejournalistiek. Dit was nog een heel proces. Er moesten 20 formulieren worden ingevuld, ik moest een sterke motivatie brief schrijven, mijn CV bijwerken en een interessant journalistiek artikel schrijven.

Bedenk dat de concurrentie voor deze master enorm is. Jaarlijks ontvangen ze honderden aanmeldingen en er worden maar 6 mensen aangenomen. Op zich ging het me allemaal vrij gemakkelijk af met uitzondering van het verzamelen van de benodigde referentiebrieven. In de UK hechten ze hier veel waarde aan, dus moest ik aan mijn professoren van de Universiteit van Amsterdam (waar ik mijn Bachelor had afgerond) vragen om ‘positieve’ referentiebrieven. Hier moest natuurlijk uit naar voren komen dat ik een ‘modelstudent’ ben, een geniale leerling, die perfect is voor de MA Fashion!

Mijn professoren moesten gewoon lekker overdrijven en er desnoods een paar gouden sterretjes op plakken, hoe moeilijk kon dit zijn? Nou blijkbaar heel moeilijk want de heren begrepen er met hun Hollandse nuchterheid totaal niets van. Ik heb ze weken gestalkt en ontving daarna brieven waar slechts in stond “Liselotte is een goede studente”. Maar daar had ik natuurlijk helemaal niks aan en dus propte ik de brieven weer terug in hun brievenbus volgeplakt met roze post-its waarop aanwijzingen stonden hoe het dan WEL moest. Ook deed ik er voor de zekerheid een grote KitKat Chunky bij zodat ze een ‘break’ van mijn gezeur konden nemen.

Uiteindelijk had ik mijn aanmeldingspakket, inclusief artikel en perfecte referentiebrieven, gereed en liep ik helemaal tevreden naar de PTT om mijn brieven aangetekend naar London te verzenden. Aangetekend iets versturen, geweldig vond ik dat, want zo kon ik dus precies de route van mijn pakketje volgen. Na een paar dagen ging ik online checken of mijn pakketje al was gearriveerd op Central Saint Martins. Maar tot mijn grote verbazing hadden ze mijn aanmelding verstuurd naar Monrovia in Afrika, of all places!! Hierdoor ontwaakte de grote Drama Queen in mij en belde ik direct in paniek de PTT op waarna ik tegen de medewerkster schreeuwde dat ‘MIJN TOEKOMST EN LEVEN’ van dit pakketje afhing en hoe ze mijn aanmelding naar ‘AMERIKA DURFDE TE STUREN!!’. Want zo blijkt, mijn topografie is niet erg goed als ik boos ben.

Na veel drama en ‘ugly crying’, is mijn pakketje uiteindelijk dan toch veilig op Central Saint Martins aangekomen. Weken gingen voorbij, terwijl ik ongeduldig dagelijks mijn mail checkte voor een reactie. Uiteindelijk kreeg ik in maart een mailtje van CSM dat ik was uitgenodigd voor een interview in London.

To be continued…

 

I was one of six regular bloggers for fashion magazine ELLE NL (the online edition). From September 2012 till April 2013 I had a weekly online column about my experiences at Central Saint Martins. (At CSM I was one 0f 6 students chosen to complete the MA Fashion pathway fashion journalism)

 

2014-01-09 16.21.02

Schermafbeelding 2015-01-15 om 13.55.17

Image source: my own

 Comments are closed.