logo

KIM KARDASHIAN: Zijn reality stars de nieuwe fashion icons?

2014 gaat de modegeschiedenis in als het jaar waarin de Amerikaanse Vogue voor het eerst een reality star op de cover plaatste. De gelukkige? Kim Kardashian. Stijl iconen als Audrey Hepburn, Grace Kelly en topmodellen als Kate Moss en Naomi Campbell sierden regelmatig de cover en nu kan Kim Kardashian zich ook in dit rijtje plaatsen. Werden reality tv persoonlijkheden aanvankelijk nog met de nek aangekeken en vooral bekritiseerd nu lijkt het erop dat ze officieel goedkeuring hebben gekregen van fashion’s elite. Ik vraag me af; zijn reality stars de nieuwe fashion icons?

Voor velen is reality tv de laagste vorm van entertainment, een belediging voor onze collectieve intelligentie. Reality tv verheerlijkt onbeschoft gedrag, slechte relaties en oppervlakkige persoonlijkheden. Toch kijken we er allemaal naar. Ook al roepen we dat we het ‘ontzettend dom’ vinden, stiekem zitten we allemaal aan de buis gekluisterd als Roy Donders en Andy & Melisa op tv komen. Wat maakt reality tv nu zo verleidelijk en waarom kijken we er massaal naar? Is het te vergelijken met het passeren van een auto-ongeluk op de snelweg – je wilt niet kijken en toch doe je het?

Reality tv biedt een kijkje achter de schermen bij een ‘bekend iemand’, reality programma’s hebben hiermee het concept ‘celebrity’ toegankelijk gemaakt. Celebrities zijn de trendsetters van deze tijd, de mensen waar we tegenop kijken omdat ze knap, succesvol of rijk zijn. De shows werken perfect in op menig fantasie, we raken verslaafd omdat we steeds meer over hun leven te weten willen komen. Maar wat reality tv vooral zo aantrekkelijk maakt is dat ze ons laten zien hoe ‘lekker gewoon’ celebrities zijn, zodat we ons met hen kunnen identificeren. Het liefste zien we dan ook genante acties op tv, hoe verknipt ook, we willen zien hoe celebrities tekeer gaan of eindigen in een complete breakdown. Reality stars, ook al is de meeste reality tv zo onrealistisch en geregisseerd als wat, voelen aan als vrienden.

Reality tv begon in de jaren 90 met series als The real world (yeah not so real) en Big Brother gevolgd door series als The Hills en Jersey Shore. Sommige hoofdrolspelers uit deze series hebben dankzij hun populariteit op tv succesvolle bedrijven op weten te zetten. De brave Lauren Conrad bijvoorbeeld, hoofdrolspeelster in de Hills, heeft na haar tv carrière een blog opgezet waarop ze haar fans advies geeft over onderwerpen als beauty, kleding en dinner-parties. Met meer dan 3 miljoen Twitter volgers en instagram fans, 7 best verkochte boeken op de New York Times bestselling list, meerdere kledinglijnen en verschillende magazine covers is ze een van de populairste tv persoonlijkheden ooit en inspireert ze wereldwijd tal van vrouwen.

Haaks tegenover Lauren staat Nicole ‘Snooki’ Polizzi, een van de hoofdrolspeelsters uit de serie Jersey Shore. Met haar uitgesproken voorkomen, oranje/bruine tint uit-een-potje, en in een constant bezopen staat, zet ze zichzelf regelmatig voor shut op TV. Geregeld flashed ze haar va-jay-jay in nachtclubs, terwijl ze dronken (en nuchter) continu op de grond valt en huilt als ze haar zin niet krijgt. Ondanks dit alles is ze immens populair en heeft ze bizar genoeg een fashion en beauty imperium opgezet waar menig A-list actrice alleen maar van kan dromen. Van slippers tot zelf-bruiner, wat Snooki ook op de markt brengt het verkoopt, een feit dat behoorlijk indrukwekkend is voor iemand die het tegenovergestelde is van een rolmodel. Snooki is ongezond, onbeschoft en onhygiënisch en toch willen duizenden jongeren er hetzelfde uitzien, en ruiken, als haar.

Point made; reality stars zijn extreem lucratief. Mensen willen eruit zien als hun idool en met het opzetten van een kledingmerk bieden reality stars hun fans de kans om een stukje te kopen uit hun celebrity life. Een beetje tv persoonlijkheid heeft nu dan ook zijn eigen kledinglijn van Olivia Palermo tot onze Roy Donders met zijn succesvolle huispakken. In tegenstelling tot veel actrices en topmodellen offeren reality sterren het publiek een celebrity stijl die makkelijk te kopiëren is voor vrouwen die geen maatje 36 of 100+ budget hebben.

De meest succesvolle reality star op dit moment is Kim Kardashian, bekend van de populaire tv serie The Kardashians. Met 21 miljoen volgers op Twitter, 20 miljoen Facebook fans en 14 miljoen Instagram volgers is Kim populairder en invloedrijker dan menig actrice of zangeres. Of Kim haar haren nu blond, brunette of geel met paarse stippen verft – de wereld wil het ook. Hetzelfde geld voor haar outfits, van bikini’s tot te strakke leggings – wat Kim draagt is hot en wordt door miljoenen vrouwen over de wereld gekopieerd.

Helaas voor Kim heeft ze niet alleen maar fans. Vooral de high-fashion industry is not impressed en wilde aanvankelijk niks met haar te maken hebben. Anna Wintour, editor in chief van de Amerikaanse Vogue, deed er tot voorkort dan ook alles aan om Kim en haar ‘reality’ circus uit de Vogue te houden. Zo werd Kim o.a. publiekelijk geweigerd op Vogue’s jaarlijkse MET bal – het mode-event van het jaar. Uiteindelijk mocht ze komen maar toen de foto’s van het event online kwamen op de Vogue website bleek dat Wintour Kim van alle foto’s had afgeknipt. Dit tot grote woede van haar verloofde Kanye West die beweerde dat Kim recht heeft op meer ruchtbaarheid van Vogue, aangezien ze volgens hem belangrijker en populairder zou zijn dan de Obama’s.

Het kwam dan ook als een shock toen bekend werd dat Kim Kardashian op de cover van de Amerikaanse Vogue zou verschijnen. Waarom is Wintour zo abrupt van gedachten veranderd? De Amerikaanse Vogue is sinds oudsher een onaantastbaar, iconisch modeblad. Op de cover staan van de Amerikaanse Vogue is de droom van iedereen die in mode-industrie werkt, maar een eer die slechts voor enkelen is weggelegd. Victoria Beckham is het bijvoorbeeld nog nooit gelukt maar Kim nu wel (uh, uh honey). Waarom is Wintour opeens overstag gegaan? Gaat het haar dan alleen maar om aandacht en geld? Of gaat het zo slecht met de verkoop van Vogue dat zelfs Wintour mee moet doen aan de hype? Het internet ontplofte in ieder geval; shock, ongeloof en woede domineerde online, terwijl trouwe Vogue fans dreigden hun abonnement op de zeggen. De reactie op het internet was voor een groot deel samen te vatten als een overweldigend: “WHYYYYYYYYYY?”

Wintour verdedigde de cover, en de #WorldsMostTalkedAboutCouple, met de woorden:“Ik plaats mensen op de cover die de hedendaagse cultuur definiëren, people who stir things up, wiens aanwezigheid en invloed op de wereld maakt tot wat het is. Ik denk dat we het er allemaal over eens kunnen zijn dat deze rol op dit moment wordt ingenomen door Kim en Kanye.”

Met de Vogue cover heeft fashion queen Anna Wintour reality stars niet alleen een serieus platform maar ook haar goedkeuring gegeven. Whatever changed her mind, het blijkt wel weer dat Wintour een geslepen business women is want de controversiële cover is inmiddels al wekenlang onderwerp van gesprek en nu blijkt dat het ook nog eens de beste verkochte Vogue editie ooit is. Met 500.000 verkochte kopieën verslaat Kim Kardashian hierbij de covers van Beyonce en Michelle Obama (had Kanye toch nog gelijk dat Kim populairder is dan de Obama’s).

Ik ben benieuwd wanneer Snooki op de cover van Vogue komt.

Written for a Dutch fashion magazine.

article-2599937-1CE8E3B200000578-567_634x865 Storemags.com - Free Magazines Download in PDF for iPad/PC kim-kardashian0kanye-west-north-west-vogue-2 1395950563_kim-kardashian-kanye-west-north-west-zoom Kanye-West-Kim-Kardashian-Vogue-Magazine-2

 

Sources Images: http://www.celebuzz.com/2014-03-24/north-wests-first-photo-shoot-might-make-you-change-your-mind-about-kimyes-vogue-cover/, http://revistadonna.clicrbs.com.br/acaradamarina/2014/05/22/leia-tudo-sobre-o-casamento-de-kim-kardashian-e-kanye-west/Comments are closed.