logo

LOGO LOCO

De jaren 90 zijn opnieuw hot! Alweer? Ja, het mooie aan trends is dat ze om de zoveel jaar weer de revue passeren. Verschillende modehuizen zijn deze zomer geïnspireerd door de jaren negentig. Trends als buiktruitjes, overgooiers, plateauschoenen en minimalisme kwamen allemaal op de catwalk voorbij. Maar de grootste trend van dit moment is de comeback van het logo!

Voorloper van deze trend is het merk Kenzo dat nu al vier seizoenen truien met hun naam en logo (tijgermotief) uitbrengt. Marc Jacobs beschilderde voor zijn laatste Louis Vuitton show zelfs een model met Vuitton letters. Helemaal logo-manic is Moschino die zich voor de wintercollectie liet inspireren door de logo’s van hamburgerketen McDonald’s en chocoladefabrikant Hershey’s door hun modellen als chocoladerepen en Happy Meals de catwalk op te sturen.

Stonden logo’s voorheen nog synoniem aan ordinair en smakeloos, nu benaderen we ze met een nieuwe attitude. We zijn geen slaven van een merk maar kiezen er bewust voor omdat we ons ermee identificeren. Met het kopen van een kledingstuk maak je een keuze voor een bepaalde community of tribe, Terwijl mannen hun favoriete voetbalshirt dragen om zo hun liefde voor de club duidelijk te maken investeren vrouwen in kleding met hun favoriete logo. Hup team Chanel!

De comeback van het logo is mede een reactie op de no-logo 1990’s en de anonimiteit van merken als American Apparel en Uniqlo. Maar de populariteit van sociale media en met name instagram spelen ook een grote rol. Logo’s zijn makkelijk online te herkennen en te delen, merken spelen hier handig op in. Zo deelde Calvin Klein in het voorjaar onderbroeken uit aan bloggers en modellen, je-weet-wel die onderbroeken met logo die boven je broek uitkomen. Massaal werden er selfie’s van het ondergoed gemaakt en gedeeld. Hoppa gratis reclame!

Echter niet alle designers nemen logo’s zo serieus. Designer Brian Lichtenberg bijvoorbeeld maakt parodieën op logo’s van bekende merken. Zo veranderde hij het Hermes logo in de tekst Homies en ontwierp hij een trui over Saint Laurent met de tekst Saint Laurent ain’t nothing without Yves. Dit werd hem alleen niet in dank afgenomen door Hedi Slimane, de huidige designer van Saint Laurent.

Fashion should be fun! Rest alleen nog de vraag: bij welke fashion tribe hoor jij?

calvin-klein-fall-2014-ad-photos1

Written for a Dutch fashion magazine.

Source image: http://www.fashiongonerogue.com/photos-revealed-calvin-kleins-fall-2014-ads/Comments are closed.