logo

THE KING OF POP: Michael Jackson’s invloed op mode en muziek door de jaren heen

Vijf jaar na zijn dood is de King of Pop nog steeds voorpagina nieuws. Vandaag wordt officieel zijn tweede postume album “Xscape” uitgebracht, waarbij producers als Rodney Jerkins, Stargate, Jerome ‘J-Roc’ Harmon en Timbaland de eer hebben gekregen om nog nooit eerder uitgebracht materiaal te bewerken. Het resultaat: acht ‘nieuwe’ tracks, gepromoot als; “the best you never heard”. Met het album kan MJ postuum bewijzen dat hij de King of Pop was, is en blijft. Tijd dat i-D een blik werpt op zijn buitengewone carrière, en zijn invloed op de mode en muziek.

Xscape

De recensies op Xscape zijn overwegend positief – overwegend want natuurlijk is een groot deel van MJ’s fanbase kritisch. Vinden sommigen het geweldig dat er nog steeds nieuwe Michael Jackson tracks worden uitgebracht, anderen vinden dat zijn materiaal commercieel wordt uitgemolken. Als Michael in het verleden een album uitbracht dan maakte hij talloze nummers waar hij uiteindelijk, na wikken en wegen, een handjevol van uitkoos die hij acceptabel achtte. Michael was een perfectionist en had om deze reden een hekel aan remixes. Wat zou hij ervan vinden als hij wist dat producers nu in zijn prullenbak wroeten en zijn muziek pimpen? Ook al zijn het getalenteerde producers, die hun Michael Jackson geschiedenis kennen en allemaal op hun beurt door MJ beïnvloed zijn.

MJ’s muzikale nalatenschap

Michael begon zijn zangcarrière als vijfjarige jongetje, samen met zijn broers in The Jackson Five, en groeide uiteindelijk uit tot de succesvolste artiest van de 20e eeuw. Zijn grootste succes beleefde hij solo in de jaren ’80 met het album Thriller – uiteindelijk scoorde hij in totaal 13 nummer 1 hits en won hij 13 Grammy’s. Of je nu fan bent van Michael of niet, je kunt er niet omheen dat zijn invloed groot was.

De King of Pop was uniek – een trendsetter op elk gebied, geïmiteerd door elke artiest die na hem kwam. Van zijn directe volgers als Madonna en Bobby Brown tot Justin Timberlake en Justin Bieber. Michael Jackson heeft, net als Elvis en Bob Dylan voor hem, pop cultuur veranderd. Muzikaal combineerde hij rock met R&B rhythms, disco met funk, pop met rock en disco met jazz. Daarbij was het MJ die MTV groot heeft gemaakt en met zijn unieke videoclips.

Michael onderscheidde zich door zijn herkenbare hoge stem en zijn typische dansbewegingen. Zijn bekendste move de moonwalk zag het levenslicht in 1983 toen MJ zijn moves vertoonde op Billy Jean tijdens het 25-jarig jubileum van het platenlabel Motown (Als je het niet gezien hebt bekijk het dan nu op YouTube). Sindsdien hebben we allemaal wel eens geprobeerd de moonwalk na te doen, of het nou in een dronken bui midden op de dansvloer was of stiekem in je slaapkamer – you must give it a try.

MJ als Fashion icoon

Maar niet alleen muziekkaal is MJ’s invloed groot. Ook op modegebied was MJ een trendsetter en regelmatig benadrukte zijn outfits zijn muziek en moves. Niet voor niets werd zijn broek korter gemaakt; zo kwam de aandacht te liggen op zijn zwarte schoenen met witte (glitter) sokken en natuurlijk zijn moves. Het was tijdens het legendarische Motown25 event in 1983 dat Michael voor het eerst aan een hand een witte handschoen droeg, net als de moonwalk werden de witte handschoen en sokken een MJ trademark. Een van Michael’s bekendste modemomenten was toen hij de hand met witte handschoen tijdens het nummer Billie Jean in de lucht stak – een inmiddels iconisch gebaar dat nog steeds door miljoenen imitators wordt nagedaan.

Naast de bekende handschoen- en witte sokken look, heeft MJ ook de bikerlook, de trademark aviator zonnebril en het legerjasje populair gemaakt. Looks die vandaag de dag nog steeds hot zijn en worden geïmiteerd door artiesten als Rihanna en Beyonce. Ook merken als Givenchy, Jean Charles de Castelbajac en Balmain gebruiken MJ nog regelmatig als inspiratiebron. Van fedora’s tot zwarte broeken met witte v-hals T-shirts, skinny silhouettes tot jasjes met vierkante schouders en grote ritsen – het zijn allemaal trends die we danken aan de King of Pop.

Maar het meeste van alles hield Michael van glitters en pailletjes en niemand droeg deze beter als MJ. Diva’s als Liza, Liz en Liberace konden er een puntje aan zuigen. MJ hield van alles dat glittert en voor zijn This is It tour, de tour die gepland stond voor Juli 2009, had hij kostuums laten maken beplakt met 300,000 schitterende Swarovski kristallen. Helaas mocht het niet zo zijn.

“Through my music I know I will live Forever”

Alle grote iconen en vernieuwers, of het nou op mode of muziek gebied is, ze lijken allemaal iets buitenaards te hebben. Van John Legend tot Elvis Presley, Isabella Blow tot Anna Piagi – ze zijn vaak zo anders, dat ze wel van een andere planeet lijken te komen. Michael Jackson idem dito. Hij heeft niet alleen lof maar vooral ook veel kritiek over zich heen gehad. Het is pas na hun overlijden dat we beseffen hoe menselijk ze eigenlijk waren.

Terwijl er postuum nog nieuwe CD’s worden uitgebracht en modecollecties geïnspireerd worden op zijn look groeit MJ’s legende nog steeds. In de jaren70 reflecteerde MJ op zijn carrière met de woorden: “Music has been my outlet, my gift to all of the lovers in this world … Through it, my music, I know I will live forever.” Zolang zijn muziek wordt gedraait en zijn look wordt geïmiteerd – worden zijn woorden bevestigd.

Written for a Dutch fashion magazine

Images source: http://www.fanpop.com/clubs/michael-jacksons-moonwalk/images/22173373/title/kingofdancefloor-com-photo, http://www.huffingtonpost.com/chris-sosa/michael-jackson-xscapes-d_b_5313801.html

kingofdancefloor-com-the-moonwalk-step-22173373-2560-1706 051314jacksonComments are closed.